De Nobelprijs voor de Natuurkunde 2013 wordt uitgereikt aan François Englert, professor emeritus van de ULB en aan Pr Peter Higgs, van de Universiteit van Edinburgh.

Kijk naar de eerste reacties van Pr. François Englert (in het engels)

De ULB is zeer gelukkig met en trots op de toekenning van deze nobelprijs – de eerste Nobelprijs voor de Natuurkunde die aan een Belg wordt uitgereikt.

De prijs is de beloning voor het door een grote inspiratie ingegeven theoretische werk, dat vanaf 1964 François Englert en ✝ Robert Brout, en ook Peter Higgs, heeft aangezet tot het voorspellen van een nieuw elementair deeltje dat de oorsprong van de massa van alle elementaire deeltjes in het universum verklaart.

Het boson werd in 2012 voor het eerst waargenomen in de grote hadron-botsingsring, de LHC van het CERN. Het maakt onze universiteit extra trots dat onze experimentele teams zeer actief betrokken zijn bij de onderzoeken die in het CERN worden gedaan.

De ULB denkt vandaag meer bepaald aan Robert Brout. Hij overleed in 2011 en heeft samen met François Englert de spannende onderzoeken uitgevoerd die hen de Nobelprijs hebben opgeleverd.

Met François Englert kan onze universiteit nu prat gaan op vier wetenschappelijke Nobelprijzen.

Deze successen hebben we niet alleen te danken aan deze uitzonderlijke persoonlijkheden, maar ook aan de verknochtheid van onze universiteit aan de vrijheid van onderzoek die de vorsers genieten, en ook aan haar uitzonderlijke internationale openheid. Een uitstekende getuigenis daarvan is het feit dat wij onder ons professorenkorps Robert Brout mochten tellen, afkomstig van de Cornell University, en ook de aanwezigheid in ons midden van sommige 45% buitenlandse doctorandi.